Syfte: Syftet med laborationen var att ta reda på vilken temperatur vatten börjar koka på.
Materiel: Bägare, brännare, trefot, nät till trefot, vatten och termometer.
Utförande: Vi fyllde en bägare med vatten och sen satte vi den på en trefot. Vi värmde vattnet med en brännare och på samtidigt skrev vi ner temperaturen varje minut.
Resultat: Det som hände var att vattnet började koka vid 100° det steg ungefär 10° grader varje minut fram tills det började koka då det knappt steg.
Tid Temperatur
1min 43,6
2min 56,0
3min 66,7
4min 75,3
5min 83,7
6min 92,5
7min 99,2
8min 102,7
9min 103,9
Slutsats: Jag tror det blev som det blev för att vattens kokpunkt är 100° det blev 103° för att termometern nuddade bägaren och bägaren kunde bli mer än hundra grader
Felkällor: Termometrarna kunde ha visat fel, man kan ha tagit fel på tiden om man inte hade någon klocka.
Förbättringar: vi kunde gjort så att termometern inte nuddade bägarens glas utan bara mätte vattnets värme