2013-08-19

Sagan om ringen

Jag har läst sagan om ringen den första delen J.R.R Tolkiens trilogi om härskarringen.

Den handlar om en hobbit som lever fridfullt i Fylke han heter Frodo och hans släkting Bilbo fyller år. Hela Fylke är inbjudet och under festen försvinner Bilbo. Han lämnar kvar sin gamla ring till Frodo. Gandalf en gammal vän till Bilbo känner igen ringen. Det är härskarringen. Gandalf säger till Frodo att ta sig till Vattnadal.

Väl i vattnadal så beslutar man att ett brödraskap ska ta ringen till Domedagsberget. Där ringen kan förstöras. I brödraskapet är dvärgen Gimli, alven Legolas, människorna Aragorn, Boromir, Hoberna Sam, Merry, Pippin, Frodo och trolkarlen Gandalf.

Huvudpersonen Frodo är en hobbit som lever sitt vanliga liv som hob. han är kort och har håriga fötter.
med ringen runt sin hals blir han påverkad och blir mer paranoid och tror att folk ska ta ringen. Men han är fokuserad på sin uppgift och är väldigt klok.


När Frodo går från ett stillsamt liv till midgårds räddare påminner mig om Spiderman en film som jag har sett då han blir plötsligt blir biten och blir en superhjälte.
Likheterna är att båda får ett större ansvar och deras liv förändras
Olikheterna är att Spiderman utspelas i denna värld medans sagan om ringen utspelar sig i Midgård. Spiderman blev biten av en spindel medan Frodo får en ring





Den här boken är en fantasy bok som beskrivs ur en allvetande författare
boken följer en kronologisk ordning och gör inte någran avslöjanden eller tillbakablickar

inledning
Frodo lever ett stillsamt liv tills hans släkting Bilbo försvinner och lämnar kvar ringen
avslutning
Frodo tar en av båtarna och fortsätter sin resa själv men sam vill inte lämna Frodo själv utan följer med Frodo på sin resa. brödraskapet splittras då Aragorn Gimli och Legolas följer efter uruk-haierna som tillfångatog Merry och Pippin.

Syntes: Jag tror att Frodo lyckas med att ta ringen till domedagsberget och får leva ett stillsamt liv som resten av brödraskapet.

Jag tycker boken var bra men resan till vattnadal var rätt lång i boken och sen händer allt väldigt snabbt i slutet av boken men den var aldrig tråkig utan saker hände konstant

Jag tycker den är boken är lämplig till alla över tolv för den kan vara lite svår att förstå.