2012-10-11

Läslogg

En tvist uppgår mellan akajerna och trojanerna om kryses tillfångatagna dotter kryseis akilles samlar  folket till ett ting om kryseis ska bli fri hon blir  men på den sköna briseis. det blir oroligheter mellan trojanerna och akajerna som resulterar i ett krig.

Zeus uppmanar agamemnon i en dröm att attackera trojanerna. Han tar till ett ting och bestämmer att dom ska segla hem odysseus stoppar snabbt dom och dom fortsätter tinget. slaget utspelar sig på en grön grässtäpp


Sen berättas i boken var trupperna kommer i från vilka städer vilka hövdingar dom har.

Några bra beskrivningar på miljön eller personer har inte framkommit än.


Striden börjar igen för att pallas atena sa till pandaros att skjuta en pil mot menelaos trojanerna och akajerna börjar strida igen och båda närmar sig med sina falanger. Det blir en blodig strid där Ajas och Simoeisos blir dödade akilles som har lämnat akajernas sida.

Diomedes dödar många i striden påhetsad av Atena. Han blir skadad av Panaleos som hade blivit utvald att döda Diomedes pågrund av sin bågskicklighet. Men Diomedes lyckas döda Pandaros. Eneas blir också skadad av Diomedes men Eneas moder Afrodite tar han til ett tempel där han blir helad och går tilbaks till striden.

Apollon i sin tur hetsar ares att hjälpa troerna ares lyckas fälla amfios med sin bronslans diomedes har komit tillbaks till fighten och lyckas såra Ares ares åker upp till zeus och beklagar sitt misslyckande zeus blir besviken och snäser till han men zues låter ares bli helad. Akajerna får ett övertag i slaget. Helenos kallar då kvinnorna Troja att bege sig till templet och be till Athena att hjälpa Troerna att döda diomededs som har då lyckas vända slaget till akajernas sida. Hektor gör sin del till Troerna genom att be Paris att hjälpa till i slaget sen går Hektor till sitt eget hus där han träffar sin familj innan han går tillbaks till striden med Paris

Striden tar ett uppehåll då dom båda parterna begraver sina döda. Zeus beordrar gudarna att hålla sig undan striden. Kriget återupptas då akajerna hittar en spion och marcherar in i troernas läger där dom dräper kungen och akajerna får ett övertag. Men troerna slåss tillbaka och får återigen övertag då akajerna flyr in i sin borg. Där beordar Nestor Odyséen Diomedes och Agamemnon att be om hjälp från Akilles men Akilles säger nej men lånar ut sin rustning till Patroklos.

Patroklos hjälper akajerna in i slaget men hans iver tog död på han då han sprang mot troerna mur där han blev dödadav Hektor. När detta kommer till Akilles bestämmer han sig för att gå med han dödar allt i sin väg och Zeus bryter sin order att inga gudar får hjälpa till. Akilles går mot floden Skamander som har gått till troernnas sida. När han ser Akilles göra ett blodbad på hans strand bestämmer han sig att döda Akilles. Men Hera som stöttar akajerna kallar sin son Hefaistos att använda sin eld mot Skamander som ger upp och Akilles fortsätter sitt blodbad med sikte på Hektor. Men Hektor flyr undan  och tillslut säger Atena till honom att gå i strid mot Akilles. Han blir dödad lätt av Akilles. Akilles drar Hektors lik till akajerna där det sen blir en stor fest.