2011-10-26

Ta fram socker ur en banan


Syfte: syftet var att undersöka hur mycket socker det finns i en banan
Hypotes: jag tror det finns 7% socker i en banan alltså inte så mycket.
Materiel: bägare, Brännare, trefot, nät, Filterpapper, e-kolv, tändstickor,  en Spatel
Utförande: vi vägde bananen och bägaren. Sen Mortlade vi bananen så den var mosad vi hällde vatten för att kunna filtrera det efter filtreringen destillerade vi vad som kom ut ur filtreringen vad som var kvar var socker.
Resultat:
grupp
banan vikt g
socker vikt g
bägare vikt g
% socker
A
27,9
0
49,1
0
B
32,5
0,2
53,5
0,615384615384615
C
24,8
0,8
53,5
3,2258064516129
D
25,9
0,1
51,4
0,386100386100386
E
27,8
0,2
50,0
0,719424460431655
F
28,8
0,2
50,7
0,694444444444445




0,94


Det var inte så mycket socker i bananen men det kanske inte stämmer. Det beror nog på hur finfördelad bananen är. 
Slutsats: Man kan få ut socker ur en banan. Man kan få olika mycket hur finfördelat det är det är inte så mycket socker i en banan.  

1 kommentar: