2013-11-12

Hinduism och buddhism

Hinduismen och buddhismen utgår båda från att man ska återfödas men buddhismen ser det som lidande att återfödas igen. Det är därför mycket är väldigt likt i religionerna men det finns stora och betydelsefulla skillnader mellan dem.

Kvinnans rättigheter
I hinduismen kan kvinnan gifta sig upp i kastsystemet medan en man kan gifta sig med dem i samma kast eller lägre. Nackdelen med att kvinnan gifter upp sig är att mannen kräver en hemgift från kvinnans föräldrar. Om hemgiften inte är tillräcklig enligt mannen kan det resultera i att kvinnan får lida och kan i vissa fall dö. För det är trots allt mannen som tar kvinnan till hans kast. Det händer inte i alla fall men det är vanligt i hinduismen.
I det vardagliga livet i hinduismen tar kvinnan oftast en stor roll i hemmet när det gäller böner och fler religiösa handlingar.
Eftersom i buddhismen finns det inte ett kastsystem som ett som hinduismen har så är det inte stor skillnad mellan kvinnan och mannen i buddhismen.
Men buddhistiska nunnorna har fler regler och större regler än dem buddhistiska munkarna. För att munkarna ska vara över nunnorna.

Vardagligt liv
Hinduer ber i både hemmet och i templen gudstjänsten kallas Puja.
Människorna ger mat till gudarna som bor i templen.
Buddhismen har också tempel där kan man be och meditera.
Man kan också som hinduismen be i hemmet framför en liten staty eller en bild på Buddha eller Bodhisattva.
Eftersom buddhismen inte har ett kastsystem kan buddhister jobba med vad dem vill.
Medan hinduer måste ha ett yrke som tillhör det kastet som personen tillhör. Om man är buddhist kan man påskynda den åttafaldiga vägen genom att gå i kloster och bli antigen nunna eller munk och då tillägna sitt liv åt att meditera och leva rätt. Vilket som i hinduismen inte är möjligt att göra så snabbt eftersom prästerna tillhör det högsta kastet och man måste återfödas dit. Vilket tar betydligt mer tid än att bli munk i buddhismen.


Båda religioner är det vanligt att man är en vegetarian. På grund av att man anser att allt levande är heligt men det är inget tvång i någon av religionerna.

Många buddhister tar sig till Bodh Gaya en liten stad där Buddha ska ha fått upplysning.
Hinduismen har ett större vallfärdsmål där flera miljoner besöker staden Varanasi i ett religiöst syfte. floden Ganges flyter vid Varanasi. Många tvättar bort sina onda gärningar i floden anses vara den heligaste. I Varanasi gifte sig Shiva och Parvati. Staden är enligt hinduismen ursprungets land.






Högtider
Buddhismens högtider firas oftast vid en nymåne eller en fullmåne och högtiderna har med Buddhas liv att göra. Hinduismens högtider är också till minne av sina gudar det finns väldigt olika högtider. Maha-shivaratri som firas i februari då man fastar och håller sig vaken, Holi är en glad högtid som firas i mars eller april som firas till Krishnas bus och lek. Den går ut på att man kastar färg på varandra.

Buddhismen har också väldigt olika högtider från Vesakfesten som är till minne av Buddhas födelse och upplysning till Ullumbana eller mer känd som spökfesten som ägnas åt att ge välgörenhet åt döda själar.

Hinduismen högtider är att tillägna åt gudarna medan buddhismens tillägnar sina högtider mest åt Buddha dem är då väldigt lika för att båda firar en stor person i deras religion samt att båda religioner skiftar från tysta och allvarliga till roliga och glada högtider.


Sammanfattning
Jag anser att buddhismen är en religion med mer frihet. Man kan arbeta med vad man vill utan att man måsta vara född i ett speciellt kast. Som buddhist måste du heller inte dyrka en gud eller flera gudar. Du måste meditera och följa buddhismen väg att leva men du har allt i dina egna händer. Gör du bra saker kommer du till nirvana. Det gäller också för hinduismen att du har det i egna händer. Det är bara svårare för en som följer hinduismen. Du får mindre chanser att göra rätt om du återfödds i det lägsta kastet jämfört med dem högre kasten. Du kan också återföddas som ett djur där du får ännu mindre chanser att göra rätt och goda saker. Men hinduismen har flera gudar som kan hjälpa dig och beskydda dig. Buddhismen har inte förnekat att det finns gudar. Men gudarna har inte något med att uppnå nirvana enligt buddhismen. Dem kan inte hjälpa dig att nå nirvana.


                              


http://www.ne.se/lang/buddhism, Nationalencyklopedin, hämtad 2013-10-15.


http://www.ne.se/enkel/hinduism, Nationalencyklopedin, hämtad 2013-10-15.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar